Bitburg2021-21

Kurvenkoenig

Tip van Ger V.

Deze tip (navigatie) had mijn aandacht gekregen en die wilde ik jullie niet onthouden: Kurvenkoenig.
Dit is een interessante site met veel informatie over toertochten, passentochten en motorhotels.
Het is nu uitgebreid voor de motorrijder, wandelaar en fietser.

Kijk op: https://kurvenkoenig.de

Er zijn tours te vinden in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Bij de Kurviger-Tourplaner zie je bij het inzoomen hotels en tankstations.


Hoe gaan MRA en Basecamp met de route om?

Zomaar even een testje. Met nu al een conclusie: gebruik een track en zet die om naar route.

Bij het maken van een route van Bielefeld naar Bad-Marienberg zag ik een mooie route. Ik wilde eens testen hoe andere programma’s zoals MRA en Basecamp met zo’n route omgaan.

Kurvenkoenig-route

De route gemaakt in Kurvenkoenig

Dus:
Deze route gedownload (met waypoints en track). Bij het exporteren krijg je een keuze of je de waypoints, route en track wil exporteren, deze allen aan gevinkt. Dan krijg je nog een keuze in ondersteunings punten kiezen; de route zal dan niet al teveel van de track afwijken. De route is ongeveer 250km; ik kies als aantal 75.

Kurvenkoenig-route

Route met waypoints, begin en eind en tanken. Vormingspunten toegevoegd om de route beter in de andere programma’s in te lezen.


De route geladen in Basecamp.
Hieronder zie je de route.

Kurvenkoenig-Basecamproute

Zoals te zien is komt de route redelijk overeen met de track. Maar de route wordt weergegeven als rechte lijnen tussen de vormingspunten en dit zijn er 47 geworden. Deze 47 punten zijn allemaal harde punten geworden en er wordt dus elke keer een waarschuwing gegeven.

Kurvenkoenig-Basecamp-harde-punten

De waypoint-namen zijn ook veranderd. Het blijkt ook nog dat al deze harde via punten nog eens extra in de navi worden opgeslagen.


In MRA dezelfde route als Route-track geimporteerd. De informatie aan de linkerkant is summier; dit komt omdat de route niet te bewerken is. Nu even inzomen om te vergelijken.

Kurvenkoenig-MRAroute

Met dit aantal vormingspunten in de route is de route in MRA exact gelijk aan de route in Kurvenkoenig! (Dit ziet er wel uit als alleen een track.)

Nu de route-track bewerken in de MRA. Klik je hierop, dan krijg je direct de waarschuwing: Let op: Het systeem plaatst nu routepunten op de routelijn. Zoom alle routepunten volledig in en controleer of ze goed staan. Verplaats routepunten als ze te dichtbij het volgende staan: rotondes, kruispunten, splitsingen, afslagen, wegen met gescheiden rijbanen, verkeerde kant van de weg of viaducten.
Hierna is het aantal vormingspunten gestegen tot 90. Nu moet je de hele route volgen en de punten op een goede plek zetten.

Nu even de routepunten gecontroleerd: helaas, de route wijkt af. zie foto’s hieronder:

Kurvenkoenig-route-detail

Detail Kurvenkoenig

Kurvenkoenig-MRAroute-detail

Detail MRA

Direct importeren op de navi

Dezelfde route/track gebruikt. Via mail verstuurd naar mijn mailbox; de route op mijn telefoon geopend via de Garmin Drive app (voor Garmin Zumo XT.1) verzonden naar mijn navigatie toestel en na connectie werd de route ingeladen.
(Je kunt je toestel ook aan de computer koppelen en de route/track in de gpx map kopiëren.)

Het blijkt dat de route meer dan het maximum van 29 stops bevat (het zullen diezelfde 47 harde punten zijn die in Basecamp te zien waren). De route in toch maar gedeeltes opgeslagen om te kijken of hij nog overeen komt.

Track ging goed. Route werd opgedeeld in 2 routes (en week af van de track) en 47 locaties werden toegevoegd in de navi…

Mijn advies: gebruik geen route en al helemaal geen ondersteuningspunten.