Basecamp mappen

Basecamp

Garmin en Basecamp
Basecamp logo

Een hele tijd geleden is voor de Garmin het programma Basecamp ontwikkeld als opvolger van Mapsource. Persoonlijk ken ik Mapsource niet, dus wil ik ook geen vergelijking maken.

Onze Head-Road Captain heeft een aantal jaren geleden hier cursussen in gegeven welke graag werden gevolgd. Hiervoor heeft hij een pdf gemaakt welke te downloaden is op onze site. Deze is geschikt voor Windows computers. Daar een Mac een andere aanpak vraagt heeft Clementine hier ook een pdf voor gemaakt. Deze zijn te vinden bij de pdf’s.

De voordelen van Basecamp:

  • Alle routes zijn in te delen in mappen
  • totaal overzicht van wat er in je mappen staat en in die aparte folders
  • sporen maken van de route die je nog even wil bewerken en dan controleren of de route heel erg gaat veranderen. Deze sporen blijven staan en veranderen niet automatisch.
  • omdraaien van de route
  • andere kaarten plaatsen zoals CityNavigator (Garmin), OpenFietsmap Benelux en bijv OSM generic Routable (NLD, FRA, GBR)
  • voorkeuren voor voertuig in te stellen (snelheid, tol, veerpont, offroad)

Nadelen:

  • onderweg kun je niets aan je route aanpassen of je moet de computer bij je hebben en connectie kunnen maken met je navi.
  • De route is niet ‘on the fly’ te controleren in Maps of Earth
  • de hotels, restaurants en tankstations worden bijna niet aangegeven, hiervoor moet je kijken in Google Maps (route alleen nog te bekijken via KML dus extra werk)

Persoonlijk vind ik basecamp heel fijn om in te werken; vanwege de overzichtelijke mappen structuur en het feit dat je kunt zien of de sporen ergens anders gaan afwijken van een gewijzigde route. Je kunt er ook voor kiezen om die sporen mee te sturen naar je navi. Deze zijn ook zichtbaar te maken op de Garmin of eventueel om te zetten naar een route wanneer de navi je route heel erg veranderd (oorzaak: andere kaart op je toestel. Op te lossen door meerdere vormingspunten in de route).

Het spoor is ook gemakkelijk zichtbaar te maken op de ZumoXT mits je het toestel niet via Garmin Explore hebt gekoppeld. Indien je dat hebt gedaan, moet je extra stappen ondernemen om de sporen te zien en kun je ze niet individueel zichtbaar maken.

Het delen van routes blijft een heet hangijzer; het spoor(track) is hiervoor het beste geschikt alleen zie je de stops (harde Via punten) niet meer.

Basecamp mappen

Zie links de weergave van de mappen structuur

Engeland-routes

Overzicht van alle routes in een map